Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Munka szülés után

Sok újdonsült édesanya még négy hónappal a szülés után is rendkívül kimerült, ezért a szakértők szerint nem szabadna visszasietniük a munkahelyükre.

Egy ausztrál kutatás kimutatta, hogy az új édesanyák fele még 18 héttel a szülés után is rendkívüli kimerültséget érez. Az eredmény intő jel lehet a politikusok számára, akik a szülési szabadság időtartamáról döntenek. Dr. Ashleigh Filtness, a Queenslandi Műszaki Egyetem munkatársa 33 szülés után álló egészséges nő alvási mintáit és fáradtságát vizsgálta. A PLOS ONE szaklapban megjelent tanulmányból kiderült, hogy bár az alanyok a szülés után 18. héten stabil éjszakai alvást jegyeztek fel, továbbra is rendkívüli kimerültséget éreztek. „Az alváshiány jelentős mértékben befolyásolja a napközbeni működést” – mondta Dr. Filtness. „Az álmosság elismert kockázati tényező a kritikus és veszélyes munkákat végző emberek esetében. Eredményeink megkérdőjelezik, hogy a négyhónapos szülési szabadság elegendő-e ahhoz, hogy a napközbeni álmosság kezelhető szintre álljon be a munkahelyre való visszatérést megelőzően.”

A szakértő azt is hozzátette, hogy bár a szülés után lévő nők alvása szakaszos volt, a teljes alvásidejük nem volt kevesebb. „Kiderült, hogy az új anyák természetesen felébrednek éjszaka gondozni a csecsemőjüket, és a felébredések száma állandó a szülést követő első 18 hétben. Az alvás szakadozottsága idővel csökken, mivel az anyák gyermekük gyorsabb megnyugtatása és a csecsemő cirkadián ritmusának fejlődése következtében gyorsabban vissza tudnak aludni” – mondta Dr. Filtness. Az eredmények arra is rávilágítanak, hogy a szülés utáni időszakban, különösen az első 12 hétben, az alvás minősége fontosabb, mint az alvás mennyisége.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szules-utan-munka