Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Robin Williams miatt végre beszélünk a depresszióról is

Az Oscar-díjas amerikai komikus, színész, rendező és producer, Robin Williams augusztus 11-én hunyt el, 63 éves korában. Az orvosi vizsgálatok minden kétséget kizáróan bizonyították: az alkohol- és drogproblémával, továbbá súlyos depresszióval küzdő sztár öngyilkosságot követett el, felakasztotta magát. A tragédia számos szakember figyelmét hívta fel újra a depresszió veszélyeire.

A kokain Isten üzenete, hogy túl sok pénzt keresel – tréfálkozott Williams végtelen öniróniával. Hosszú évek absztinenciája után a sztár 2006-ban esett vissza, és idén júliusban kérte újra szakember segítségét egy elvonókúra keretén belül. Büszke volt arra, hogy meghozta a döntést, hogy megszabadul a függőségekről.

Dr. Jeff Borenstein, a New York-i Brain and Behavior Research Foundation vezérigazgatója szerint a függőségek és a depresszió kéz a kézben járnak egymással, és a tragikus végkifejlet gyakran az öngyilkosság. Éppen ezért a szakembereknek a két problémát egyszerre érdemes kezelniük. „A depresszióhoz még mindig kapcsolódik egyfajta stigma, pedig ugyanolyan konkrét, fizikai tünetekkel leírható betegségről van szó, mint amilyen a rák vagy a szívbetegségek. Elképesztően nehéz depresszióval élni. A fájdalom, amivel a betegség jár, szinte elviselhetetlen” – mondja Borenstein.

A szakember azt is kiemeli, hogy a depresszió szerencsére gyógyítható: a leghatékonyabb módszer a gyógyszeres kezeléssel kombinált kognitív terápia. A probléma azonban az, hogy számos depresszióval küzdő páciens nem kér orvosi segítséget, ezért esély sincs arra, hogy a betegségből egy napon kigyógyuljon. Dr. Scott Krakower, a New York-i Zucker Hillside Hospital pszichiáter-munkatársa szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy sokszor több gyógyszert is ki kell próbálnia a betegnek, amíg megtalálja azt, ami a leginkább működik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/robin-depresszio