Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Itt a harapásszámláló!

A szakértők kiszámolták, harapásonként átlagosan hány kalória kerül a szervezetünkbe, ami férfiaknál 17-et, nőknél pedig 11-et jelent. Az új eszköz segítségével biztosítható, hogy a fogyni vágyók tudják, mikor kell abbahagyniuk az evést. Például száz harapásnál, ami 1 700 kalóriát jelent az uraknál, 1 100-at pedig a hölgyeknél.

A diétázók már könnyedén követhetik a bevitt kalóriamennyiséget, a napközbeni fizikai aktivitást és az éjszakai alvást, ám egy új, csuklóra erősíthető eszköz alkalmazásával azzal is tisztában lehetnek, hányat harapnak naponta. A dél-karolinai Clemson Egyetem kutatói azt mondják, hogy a The Bite Monitor nevű találmány az apró csuklómozdulatok segítségével érzékeli a harapásokat, mégpedig 90 százalékos pontossággal. „Olyan ez, mint egy pedométer a szájnak” – fogalmazott Eric Muth pszichológus professzor a The Wall Street Journal hasábjain, aki mérnök kollégájával, Adam Hooverrel álmodta meg a készüléket.

A szakértők 77 embert kísértek figyelemmel két héten keresztül, a felmérés eredményei pedig a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című szakfolyóiratban jelentek meg. A fogyáshoz szükséges alacsony kalóriás étrendet nagyjából száz harapás jelentette mindkét nem tagjainál. Az eszközt hamarosan szélesebb körben is tesztelni fogják, és a kereskedelmi forgalomba kerülő változat árát 45 000 forintnak megfelelő összegre taksálják. A dietetikusok régóta hangoztatják, hogy érdemes számolni a rágást, lassítva ezáltal az evést. Noha nincs „bűvös szám”, 10-20 rágás javasolt a jó emésztéshez, továbbá a savas reflux jellegű problémák enyhítéséhez.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/harapasszamlalo