Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Kötött műmellek

Egy gyógyult volt rákbeteg édesanya minden szabadidejében műmelleket köt emlőeltávolításon átesett nők számára.

A 46 esztendős brit asszony, Kay Coombes, 2011-ben tudta meg, hogy emlődaganata van, és később úgy döntött, hogy mindkét mellét eltávolíttatja, nehogy visszatérjen a daganat. A bátor hölgy most a Knitted Knocker UK nevű jótékonysági szervezet keretében pamutfonalból köt könnyű mesterséges emlőket az emlőrákos brit nők számára. -Kettős emlőeltávolításom után sok szabadidőm lett, mert egy ideig nem dolgoztam – emlékezett vissza Kay. „Több internetes támogatói csoporthoz is tartoztam, és az egyiken egy hivatkozás egy kötött műmellekről szóló amerikai weboldalra mutatott. Érdekesnek találtam, így én is rendeltem egy párat. Az amerikai szervezet brit tagjai küldték el nekem a kötött mesterséges melleket, és fantasztikusak voltak. Nagyon kényelmes viseletnek bizonyult a bőrömnek, a hegeknek, és általában minden szempontból. Miután megkapta saját kötött műmelleit, Kay elhatározta, hogy ő is segíteni fog a Nagy-Britanniában élő ráktúlélő nőknek. Csatlakozott egy kézműves csoporthoz, ahol megtanult kötni, majd belépett a januárban megalapított Knitted Knockers UK nevű jótékonysági szervezethez.

A brit kórházak ellátják ugyan a betegeket protézisekkel, ezek azonban nehezek. A kórházi szilikon protézisek darabonként 450 gramm tömegűek, és ez még csak a C kosárméret. Az én kötött műmellem viszont csupán 50 grammos, ami egyáltalán nem mindegy – mondja Kay. „Jó, hogy van választás, különösen kényelmi megfontolásból. Meleg időben a pamutfonalból kötött műmellek sokkal kényelmesebbek, mert a viselője nem izzad tőlük úgy, mint a szilikon protézistől.”

Az AA-tól HH-ig méretben készülő műmell megkötése néhány órába telik, és a nőbetegek a műtétjüktől függően akár egy darabot, akár egy párt is kérhetnek.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mumell-kotott