Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A becsengetési pánik leküzdhető

Teljesen normális, ha a gyermek feszültnek érzi magát a tanévkezdés miatt. A szülők azonban számos óvintézkedést tehetnek ennek az oldására – állítja egy szakértő.

„Az iskolakezdési szorongás leküzdésének elsődleges módja a nyílt kommunikáció, illetve a nyugodt hangulat megteremtése – fogalmaz Kari Collins, a New York-i Montefiore Orvosi Központ mentálhigiénés részlegének főorvosa. - A legtöbb csemete enyhe stresszt él át, de a szülőknek több lehetőségük is van a feszültség oldására, s arra, hogy zökkenőmentesen segítsék át utódjukat a vakációból a dolgos hétköznapokba. Ezzel megalapozható az egész éves siker a tanulásban – magyarázza Collins.

A szülőknek érdemes pozitív felhanggal beszélniük otthon az iskoláról, és hangsúlyozni, hogy ez kitűnő alkalmat biztosít az új emberek megismerésére és a barátok szerzésére. Érdemes hozzátenni, hogy a feszültség normális, és idővel meg fog szűnni. Az új iskolába készülő kicsiknek különösen hasznos lehet az intézmény előzetes felkeresése, esetleg a találkozás a tanárokkal.

 

Iskolakezdés előtt célszerű a megfelelő napirendhez szoktatni a gyereket, mégpedig korábbi lefekvéssel és felkeléssel. Fontos meggyőződni a szükséges tanszerek meglétéről, nagyobb csemetéknél pedig hagyni, hogy kivegyék a részüket a heti elfoglaltságaik megtervezéséből.

A serdülőknek tudniuk kell, hogy az érzelmek kifejezése és a stresszoldás rendkívül fontos. „Az iskolaváltás magától értetődő feszültséget ébreszt” – összegzi Collins, aki szerint a szülő felelőssége, hogy tisztában legyen vele, mi zajlik a gyermek életében, és együttműködjön a felmerülő problémák közös megoldásában. „A támogatás és a pozitív megerősítés a kulcs” – figyelmeztet a szakértő.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/iskolakezdes-csengo