Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Minden várandós nőnek kellene influenza elleni védőoltás

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma (ACOG) úgy véli, hogy a kutatási eredmények alapján minden kismamának szüksége lenne az influenza elleni védőoltásra – derül ki a szervezet közleményéből.

Az influenzavírus rendkívül fertőző, s különösen veszélyes lehet a terhes nőkre, hiszen tüdőgyulladást, koraszülést és más szövődményeket idézhet elő – fogalmazott Dr. Laura Riley, a szervezet immunizációs munkacsoportjának vezetője. „A szezon elején beadott oltás az áldott állapot előrehaladottságától függetlenül a védekezés első és legfontosabb lépését jelenti” – tette hozzá a szakértő. A később beadott vakcina is jobb azonban a semmilyennél: a várandós nők bármikor beadathatják maguknak októbertől májusig.

Az érintetteknek inaktív kórokozót tartalmazó injekciót kell kapniuk, ami azok számára is biztonságos, akik nemrég szültek vagy még szoptatnak. A friss ajánlások szerint azonban a kismamák számára nem tanácsolt az orrpermet formájú gyengített változat. A 2009-es H1N1-játvány előtt csupán a terhes nők 15 százaléka oltatta be magát, ami a 2009-2010-es szezonra már 50 százalékra gyarapodott, és azóta is ezen a szinten mozog. A kollégium munkatársai szerint azonban ennél is magasabb rátára kellene törekedni.

Az influenza elleni védőoltás nemcsak az anyát, hanem a magzatot is védi. A kisbabák féléves korukig nem kaphatják meg közvetlenül, de az antitestek eljutnak hozzájuk az anyaméhben. Ez védelmet nyújt számukra addig, amíg el nem jön az oltás ideje. Az új ajánlások az Obstetrics & Gynecology című szakfolyóirat szeptemberi számában jelennek meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/influ-varandosok