Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A szürke ötven árnyalata árthat az egészségnek?

E. L. James Ötven árnyalat trilógiájának olvasása rossz hatással lehet a fiatal nők egészségére – derül ki a Michigani Állami Egyetem kutatásából, amely szerint az érintettek hajlamosabbak több szexpartner „fogyasztására”, a túlzott alkoholfogyasztásra, az étkezési zavarokra, illetve nagyobb eséllyel kötnek ki bántalmazó kapcsolatban.

A Journal of Women’s Health című szakfolyóiratban megjelent tanulmány az első, mely egészségügyi kockázatokat tár fel a népszerű erotikus regény kapcsán. Korábbi eredmények már rámutattak, hogy az erőszakos tévéműsorok összefüggésben állnak a való életben tanúsított erőszakos viselkedéssel és az antiszociális magatartással. A női magazinok olvasása és a testképzavarok ugyancsak tudományosan elismert kapcsolatban állnak egymással. A mostani vizsgálat nem tárja fel, hogy az Ötven árnyalat kötetek átböngészése előtt vagy után éltek az érintettek olyan bántalmazó kapcsolatban, mint a főszereplő Anastasia. Az intézmény családszakértője, Amy Bonomi professzor azonban úgy véli, hogy ez a káros hatás szempontjából tulajdonképpen mindegy is. „Ha egy nő olyan egészségkárosító magatartást tanúsított korábban, mint például az étkezési zavar, az Ötven árnyalat regények feleleveníthetik az élményeit, és újból traumát okozhatnak. Amennyiben pedig a problémák előtt történik az olvasás, elképzelhető, hogy az hozzájárul a később kialakuló bajokhoz” – fogalmazott a szakértő.

Az első kötet olvasói 25 százalékkal nagyobb eséllyel éltek már olyan kapcsolatban, ahol a párjuk kiabált velük vagy szidta őket, 34 százalékkal nagyobb eséllyel volt olyan férfi az életükben, aki kémkedett utánuk, és több mint 75 százalékkal nagyobb eséllyel használtak valamilyen segédeszközt a fogyókúrához, vagy koplaltak több mint 24 órán keresztül. Az egész trilógia olvasói 65 százalékkal nagyobb eséllyel fogyasztottak egy ültő helyükben nagy mennyiségű – öt vagy több egységnyi – alkoholt havonta legalább hatszor, és 63 százalékkal nagyobb eséllyel bonyolítottak szexuális aktust legalább öt férfival.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szurke-otven