Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Miért hízunk negyven felett?

Az étvágyat kontrolláló agysejtek „ellustulnak” az évek során, így később érzékelik a jóllakottságot. Ez túlevéshez vezet, ami évente átlagosan közel fél kilogramm felszedésével jár – és ötvenéves korra tizenhárom pluszkiló halmozódik fel.

A fiatal felnőttkor lezárultával sokan tapasztalnak folyamatos súlygyarapodást, ami elsősorban a has környékén rakódik le. A jelenséget pocakosodásnak is hívják a köznyelvben – magyarázta Lora Heisler, az Aberdeeni Egyetem szakértője. A jelenség mögött meghúzódó okok egyike lehet, hogy az agy étvágykontrollért felelős régiójának egyik sejtcsoportja „ellustul”. „Ezek a sejtek fontos hormont termelnek, úgynevezett pro-opiomelanokortinokat (POMC). A peptitek csoportjába tartozó vegyületek felelnek az étvágyért és a testsúlyért. A középkorúság éveihez közeledve a teltségérzetet regisztráló sejtek lelassulnak, ami téves következtetést szül a szükséges tápanyagmennyiséggel kapcsolatban” – tette hozzá Heisler professzor.

Az összefüggést felerősíti, hogy a kor előrehaladtával egyre valószínűbb az ülő életmód, s emiatt még kevesebb kalóriára lenne szükség a korábbi testsúly megtartásához. Heisler professzor laboratóriumában azonosította a kulcsfontosságú sejteket, amelyek az agy alsó részén találhatóak. Sikerült kimutatnia, hogy némely fogyókúrás szer képes felgyorsítani azokat. Lényeges eredményről van szó, hiszen új utakat nyithat a fogyást elősegítő gyógyszerek előállításában, amelyek kifejezetten a „lusta” sejteket veszik célba.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/elhizas-negyven-felett