Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Negyven másodpercenként egy öngyilkos

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint 40 másodpercenként önkezével véget vet valaki az életének a világon.

A szervezet úgy véli, hogy az öngyilkosság olyan „súlyos közegészségügyi probléma”, melyet még mindig gyakran tabu fed. A WHO 2020-ra 10 százalékkal kívánja csökkenteni az öngyilkosság előfordulását, de arra hívta fel a figyelmet, hogy csupán 28 ország rendelkezik nemzeti öngyilkosság-megelőzési stratégiával. A szakértők szerint az iskolákban is több oktatást kellene bevezetni a kérdésről. A WHO az öngyilkosságra vonatkozó kutatások és adatok 10 éves nemzetközi áttekintésével a következő eredményeket hozta nyilvánosságra:

Évente körülbelül 800 ezer ember öli meg magát a világon

A 15-29 éves korosztályban az öngyilkosság számít a második számú haláloknak

A legnagyobb valószínűséggel a 70 éven felüliek oltják ki a saját életüket

Az öngyilkosság okozta halálozás háromnegyede az alacsony és közepes jövedelmű országokban fordult elő

A gazdagabb országokban háromszor annyi férfi hal meg öngyilkosság következtében, mint nő

A WHO szakértői szerint a lőfegyverek és a toxikus vegyi anyagokhoz való hozzáférés korlátozása csökkentette az öngyilkosságok előfordulását. A nemzeti öngyilkosság-megelőzési stratégiák kidolgozása is hatékonyan csökkenti a gyakoriságot, ennek ellenére csupán néhány országban alkalmazzák.

Dr. Margaret Chan, a WHO főigazgatója elmondta, hogy a jelentés vészjelzés az egész világnak arra, hogy foglalkozzunk egy olyan jelentős közegészségügyi problémával, melyet túl régóta fed tabu. A mentális egészségügyi rendellenességekkel kapcsolatos társadalmi megbélyegzés például sokakat eltántorít a segélykéréstől, ami végül akár öngyilkossághoz is vezethet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/negyven-mp