Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Segítheti a fogyást a spenót

A zöld levelekben lévő tilakoid membrán 95 százalékkal csökkenti a sóvárgást, és 43 százalékkal felpörgeti a fogyást – derül ki egy friss kutatásból.

A spenót lehet a legújabb fogyókúrás „csodaszer” – állítják a svédországi Lund Egyetem munkatársai, akik 38 elhízott nőn próbálták ki a zöldség hatását. A súlygyarapodásért felelős sóvárgás olyan fajta éhséget jelent, ami kifejezetten édességekre, gyorsételekre vagy más egészségtelen falatokra irányul. Az eredmények alapján a tilakoidok serkentik a jóllakottságérzetért felelős hormonok kiválasztódását, ennélfogva elnyomják a sóvárgást. Így jobban kordában tartható az étvágy, megnyílik az út a kiegyensúlyozottabb táplálkozás felé, illetve felgyorsul a fogyás. „Elemzésünk során kimutattuk, hogy a reggeli előtt fogyasztott tilakoidos italok visszaszorítják a sóvárgást, s egész nap megelőzik a kínzó éhség kialakulását” – fogalmazott Charlotte Erlanson-Albertsson professzor.

A résztvevők három hónapon keresztül minden reggel kaptak egy zöld italt. Egyik felük frissítője 5 gramm spenótkivonatot tartalmazott, a többiekében pedig nem volt hatóanyag. Az érintettek nem tudták, melyik csoportba tartoznak. Ugyanazt az instrukciót adták nekik: étkezzenek egészségesen napi háromszor, és ne fogják magukat másfajta diétára. „A megfigyelési időszakban a kontrollcsoport átlagosan 3,5 kilogrammot adott le, míg a tilakoidot fogyasztók ötöt. Utóbbiak arról számoltak be, hogy könnyebb volt betartani a napi három étkezést, és nem is tapasztaltak sóvárgást” – tette hozzá Erlanson-Albertsson professzor. A kutatócsoport elárulta, hogy a zöld levelekben lévő membrán lelassítja az emésztési folyamatot, így a bélben lévő hormonoknak elegendő idejük marad, hogy jelezzék az agynak a jóllakottság tényét. „Az emésztőrendszerünkkel nincs semmi gond, csak nem a mai előrerágott, azaz puha ételekre találták ki” – összegezte Erlanson-Albertsson.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/spenot-fogyas