Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Szakadékba esett az alvajáró

Egy korábban nem diagnosztizált alvajáró kempingezés során 20 méteres szakadékról zuhant le.

Ryan Campbell (27) Kentuckyban táborozott barátaival, és az éjszakát egy függőágyban töltötte – adta hírül az ABC News. Másnap reggel barátai még éppen elkapták azt a pillanatot, amikor a szirtről 20 métert zuhant; szerencsére egy rododendron-bokor felfogta az esést, így nem alakult ki életveszélyes sérülés. Ryan nem volt tisztában problémájával, de szerencsére a legtöbb alvajáró igen, így fel tudják hívni környezetük figyelmét a potenciális veszélyre.

Az alvajárás jóval gyakoribb gyermekkorban, mint felnőtteknél: az alvajáró gyermekek csupán 4 százaléka folytatja a gyakorlatot felnőttkorában. Mindazonáltal, a Neurology 2012-ben közölt tanulmánya szerint egy évvel korábban a felnőtt amerikaiak 3,6 százaléka élt át ilyen jellegű élményt. Számos tényező elősegíti az alvajárásos epizódok kialakulását, például stressz, alvásmegvonás, drog- vagy alkoholhasználat, egyes gyógyszerek (antidepresszáns) szedése.

Hogy Ryan mennyiben váltson életmódot? Nem túlzottan: inkább arra kell odafigyelnie, hogy mindig biztonságos környezetben legyen, és a potenciálisan veszélyes eszközök (fegyverek, slusszkulcs) el legyenek tőle zárva. Azonban a férfi már most kijelentette, hogy soha többet nem táborozik magaslaton.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/alvajaro-szakadek