Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Saját nyelvét műtötte meg

Dr. Zhang Xiangmin azért feküdt a saját kése alá, hogy a felesége végre nyugodtan alhasson. Feltételezése szerint obstruktív alvási apnoé okozta nála az évek óta tartó horkolást, így két csövet helyezett a nyelvháton készített vájatokba, hogy pihenés során is átjárható maradjon a torka.

Dr. Xiangmin úgy nyilatkozott, hogy sikerült meggyógyítania magát a forradalmi módszerrel. A horkolás akkor következik be, ha a légutak részben elzáródnak, és a levegőnek ezen a szűkebb területen kell ki- és beáramlania. Súlyos esetekben előfordulhat, hogy a légút akár tíz másodpercre is teljesen elzáródik, mielőtt az agy vészjelzésszerű ébredésre utasítana. Dr. Xiangmin úgy döntött, hogy újszerű beavatkozás segítségével lesz úrrá a problémán: két vékony csövet helyezett be a nyelvháton ejtett vágásokon keresztül. Éjszakánként a fogára helyezi a csövek kivezetését, így a nyelve nem csúszik hátra, s megakadályozza a horkolást.

Az operáció óta már három hónap eltelt, amelynek nyomán az orvos sikeresnek nyilvánította a módszert. „A műtét egyáltalán nem befolyásolja a beszédet és az étkezést, ráadásul rendkívül biztonságos” – fogalmazott a csangsai sajtókonferencián Dr. Xiangmin. Az obstruktív alvási apnoé több betegség kockázatát is megnöveli, köztük a szívrohamét, a stroke-ét, a magas vérnyomásét, a krónikus fáradtságét és a súlygyarapodásért is. A kórt eddig elsősorban CPAP-maszkkal, azaz pozitív légúti nyomásterápiával kezelték, amelynél enyhén növelt nyomású levegő tartja nyitva a légutakat. Sokan azonban nem használják szívesen ezt az eszközt alvás közben, így a problémájuk nem oldódik meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/onmutet