Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A pattanásoktól tisztít az izzadtság

Kutatók kimutatták, hogy az izzadtság egyik fő összetevőjével, ammóniával táplálkozó baktériumok javíthatják a bőrünk egészségét, és még a bőrbetegségek kezelésében is felhasználhatók.

A clevelandi AOBiome vállalat kutatásából az derült ki, hogy a baktériumot használó önkéntesek a bőrük jobb állapotáról és megjelenéséről számoltak be, mint a kontroll csoport tagjai. Az ammóniaoxidáló baktériumok (AOB) nagy számban fordulnak elő a talajban és a vízben, és létfontosságú összetevői a nitrogénkörforgásnak és a környezeti nitrifikációs folyamatoknak. A kutatók azt feltételezték, hogy az AOB egyedülálló módon alkalmas az emberi bőr környezetének javítására, mivel az ammónia oxidációs termékei, a nitrit és a nitrogén-monoxid, jelentős szerepet játszanak a bőr fiziológiai folyamataiban, köztük a gyulladásban, a vérerek ellazulásában és a sebgyógyulásban. Az AOB-k a bőr mikrokörnyezetét is javítják azzal, hogy az ammóniafogyasztás révén csökkentik a pH-értéket.

A kísérlet során a Nitrosomonas eutropha baktérium egyik törzsét izolálták organikus talajmintákból. A 24 önkéntessel folytatott vizsgálatban az egyik csoport egy élő baktériumokat tartalmazó szuszpenziót alkalmazott az arcára és a fejbőrére egy hétig. A másik csoport placebót használt. Mindkét csoportot további két hétig megfigyelték. Az önkéntesek az első és a második héten nem használtak hajápoló termékeket, a harmadik héten pedig visszatértek megszokott rutinjukhoz.

Az AOB-ket használók a bőrük állapotának javulásáról számoltak be a kontroll csoporthoz képest, akik csak minimális, vagy semmilyen javulást nem tapasztaltak. A bakteriális DNS vizsgálat az AOB használókról vett bőr kenetminták 83-100 százalékában kimutatták AOB-k jelenlétét az egyhetes szuszpenzióhasználati hét alatt, illetve közvetlenül utána, a 14. napon pedig a felhasználók 60 százalékában. A kontroll alanyok mintái közül azonban egyben sem mutattak ki AOB-t. A szűk körű vizsgálat meglepő módon azt mutatta, hogy az AOB használók körében tapasztalt javulás összefüggésben állt a bőrükön talált AOB szintjével. Az AOB-k helyi alkalmazása semmilyen mellékhatással nem járt. Az eredményeket az Amerikai Mikrobiológus Társaság a jótékony mikrobákról szóló washingtoni konferenciáján tették közzé.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/izzadt-akne