Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Stroke-ot okozhat a rántott Mars szelet

Az 1 200 kalóriás desszert annyira egészségtelen, hogy csökkentheti az agy vérellátását. A negatív hatás 90 percen belül mérhető a férfiaknál, a nőknél azonban alig mutatkozik eltérés – derül ki egy friss kutatásból.

A skótok világszerte egyre népszerűbb édessége tele van zsírral és cukorral. Olyannyira, hogy az orvosok most kénytelenek figyelmeztetni az embereket: a rántott Mars szelet akár stroke-ot is okozhat. A Glasgow Egyetem munkatársai 24 embernek adtak a desszertből, és feltételezték, hogy az alanyoknál akadályozni fogja az egyik agyba vezető artéria átjárhatóságát. Emiatt isémiás stroke alakulhat ki. A mérések azt mutatták, hogy a desszert elfogyasztása után másfél órával már csökkent a résztvevő férfiak agyának vérellátása.

„Kimutattuk, hogy a cukorral és zsírral teli édesség már perceken belül akadályozza az agyi vérkeringést. Az agyi vérerek átjárhatóságának csökkenését korábban már összefüggésbe hozták a megnövekedett stroke-kockázattal, ugyanakkor az általunk megfigyelt változások csekélynek mondhatóak” – fogalmazott a kísérletet végző William Dunn, akinek a csapata nem talált eltérést a rántott Mars szeletet majszoló nők vérkeringésében.

„A rántott Mars szelet ragyogó példája annak, hogy mi nem stimmel a zsírban és cukorban gazdag skót étrenddel. A nemzetközi színtéren kifejezetten a mi országunkkal hozzák összefüggésbe ezt a fogást” – tette hozzá a társszerzőként közreműködő Matthew Walters professzor a Scottish Medical Journal hasábjain. A receptet a stonehaveni Carron Fish Bar-nak köszönheti a világ, ahol 1992-ben egy kisfiú Mars szeletet kért vacsorára.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mars-rantott