Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ki lehet-e vonni az allergént a mogyoróból?

A Floridai Egyetem munkatársai pulzáló fény segítségével próbálták inaktiválni a földimogyoró allergiáért felelős összetevőjét.

Statisztikai adatok szerint a populáció egy százaléka allergiás a földimogyoróra, mely akár fatális következménnyel járó anafilaxiás sokk forrása is lehet. Ráadásul felmérések szerint gyermekek körében a túlérzékenyek aránya egyre növekszik, emellett a földimogyoró-allergia együtt járhat egyéb csonthéjúakkal szembeni negatív reakciókkal. Most a Food and Bioprocess Technology oldalain közölt tanulmány egy új módszert mutat be, melynek segítségével ki lehet vonni az allergiáért felelős összetevőt.

A pulzáló ultraibolya sugarakkal való kezelés képes volt eliminálni a problémás anyag 99,9 százalékát. Dr. Wade Yang és munkatársai egész mogyorón tesztelték a módszert, valamint azt is, hogy a kezelés mennyiben változtatja meg az állagot, a színt, az ízeket, és a benne lévő tápanyagok minőségét. Ugyan ebből a szempontból a vizsgálat kedvezően zárult, azonban számos szakértő rávilágított arra, hogy a maradék anyag is képes elindítani az allergiás reakciót, vagyis az antitestek kis mennyiségben is képesek felismerni az allergént.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mogyoro-kivonat