Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Öt szabály az agyvérzés elkerüléséért

A legújabb felmérési adatok szerint azok a nők, akik betartják az öt legfontosabb, egészséges élettel kapcsolatos szabályt, felére csökkenthetik az agyi érkatasztrófa kialakulási esélyét.

A Karolinska Egyetem munkatársai 10 éven keresztül figyeltek meg közel 32,000 svéd nőt, akiknek átlagéletkora 60 év körül alakult. Az eredmények szerint azok, akik egészségesen étkeztek, csak mértékletesen fogyasztottak alkoholt, fizikailag aktívak voltak, sosem dohányoztak és fenn tudták tartani az egészséges testsúlyukat, 54 százalékkal kisebb eséllyel kaptak agyvérzést, mint azok, akiknél ezek közül a tényezők közül egyik sem állt fenn. Bár korábban már számtalanszor megvizsgálták a fenti egészségügyi tényezőket külön-külön, így egyben még sosem, főleg nem az agyi érkatasztrófa kialakulásával kapcsolatban. "Az agyi érkataszrófa kialakulási esélye az egészséges életmódra jellemző szokások jelenlétének növekedésével folyamatosan csökken" - nyilatkozta Susanna Larsson, a Karolinska Intézet munkatársa.

A vizsgált nők közül 1500-nál egyetlen, az egészséges életet jelző tényező sem állt fenn, 589-nél azonban mind az öt együttesen volt jelen. A legtöbb nőnél átlagosan 2-3 tényező volt jelen. A tudósok az egészséges étkezést akkor számították teljesítettnek, ha az étrend jelentős mennyiségben tartalmazott gyümölcsöket, zöldségeket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és más egészséges élelmiszereket. A mértékletes alkoholfogyasztást heti 3-9 alkoholos italban állapították meg, az egészséges testsúlyt pedig 25-ös testtömegindex alatt. Fizikailag aktívnak az számított, aki naponta legalább 40 percet sétált vagy kerékpározott és hetente legalább egy órát edzett.

A megfigyelési időszak alatt 1554 agyi érkatasztrófáról számoltak be a tudósok. Azonban minél egészségesebben élt valaki, annál kisebb volt az esélye a probléma kialakulására. "Sosem késő elkezdeni az egészséges életet - nyilatkozta Larsson - A középkorú nők esetében pedig különösen fontos, hogy odafigyeljenek az egészségi állapotukra, hiszen, amint látjuk, az egészségügyi előnyök tisztán kimutathatóak. Az egyelőre nem biztos, hogy férfiak esetében is hasonlóan alakulnának a kutatási eredmények, de legközelebb ezt is meg fogjuk vizsgálni."

Bár a kutatás során a tudósok kapcsolatot találtak az egészséges életmód és az agyi érkatasztrófa csökkent előfordulása között, ok-okozati összefüggéseket nem sikerült megállapítaniuk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/noi-agyverzes