Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A férfiak libidóját is növeli a mediterrán étrend

A legújabb kutatás szerint a mediterrán étrend úgy növeli a várható élettartamot, hogy védelmet nyújt a DNS károsodással szemben.

A Harvard kutatói 4676 középkorú nő tipikus étkezési szokásait hasonlította össze sejtjeik összetételével. Főként a telomérjeiket figyelték meg, azokat a biológiai „sapkákat”, amelyek a kromoszómák végein elhelyezkedve védik a bennük lévő DNS-t. Amint öregszünk, telomérjeink egyre rövidebbé válnak, így a DNS károsodik, ami megnöveli az Alzheimer-kór, a diabétesz, a szívbetegség és más megbetegedések kockázatát.

A British Medical Journal szaklapban közzétett kutatás azt mutatja, hogy a kevesebb zsírt, valamint több zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrendet követő nők hosszabb telomérekkel rendelkeznek. Ez a jelenség még kifejezettebb volt azokban a nőkben, akik gyümölcsökben, zöldségekben, diófélékben és hüvelyesekben gazdag mediterrán étrenden éltek. Marta Crous-Bou, a bostoni Brigham and Women's Kórház kutatásának vezetője elmondta, hogy az összefüggés hátterében valószínűleg a gyümölcsökben, zöldségekben és diófélékben lévő nagy mennyiségű antioxidáns állhat, mely vegyületek megelőzik a betegségeket, és lassítják az öregedést. „Eredményeink azt mutatták, hogy az egészséges étrend összességében kapcsolatban áll a hosszabb telomérekkel. A legerősebb összefüggést azonban a mediterrán étrendet követő nők esetében mutattuk ki” – foglalta össze a kutatást Crous-Bou.

A Harvard Egyetem tavalyi, 10 ezer résztvevővel készült kutatásából az derült ki, hogy a mediterrán étrendet követő nők 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel élnek 70 évnél tovább. Esetükben kisebb a diabétesz, a szívbetegség, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és más krónikus betegségek kialakulásának valószínűsége is. A mediterrán étrend nagy mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, teljes kiőrlésű gabonát, halat és olívaolajat, valamint kevés vörös és feldolgozott húst tartalmaz.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/mediterran-libido