Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Tévé a színvakoknak

A piros és a zöld közlekedési lámpa megkülönböztetése, a tévénézés és más hétköznapi feladatok nehézséget okozhatnak a népesség színvakságban szenvedő tíz százalékának. A legújabb fejlesztésnek köszönhetően azonban hamarosan olyan dolgokat is láthatnak a tévéműsorokban, amiket eddig nem láthattak.

Brit kutatók egy olyan szoftvert fejlesztettek ki, melynek segítségével a színvak tévénézők jobban meg tudják különböztetni a piros és a zöld színt. A program néhány hónap múlva a beltéri egységek tartozékává válhat. Világszerte mintegy 250 millió embert érint a színvakság, melynek következtében a betegek nem látják olyan tisztán a képeket (a tévé képét is beleértve), mint a normális látású emberek.

Az East Anglia Egyetem által kifejlesztett Eyeteq technológia lehetővé teszi, hogy a színvakok olyan részleteket is megláthassanak, amelyeket korábban nem tudtak. Mindezt úgy, hogy a szoftver csak minimális hatást gyakorol a normális látással rendelkezők képminőségére. A kutatók célja az volt, hogy a színvakok és az egészséges emberek együtt nézhessenek tévét, mely tevékenység jelen pillanatban meglehetősen nehézkes, különösen akkor, ha a tévénézők például a főzős műsorok vagy a snooker szerelmesei.

Az egyetem számítástechnikai karának kutatása alapján elkészült Eyeteq szoftver matematikai percepciós modelleket használ a képek színeinek módosítására, hogy így az álló és a mozgó képeket egyaránt javítani lehessen. A kutatók újításukat hozzáférhetővé tették a televíziógyártók számára, így a technika remélhetőleg néhány hónap múlva beépülhet az új készülékekbe és beltéri egységekbe.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szinvak-teve