Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Természetes fogamzásgátlás telefonos applikációval?

A legtöbb fogamzásgátlót szedő nőnek nincs különösebb panasza, és csak enyhe vagy semmilyen mellékhatásokkal nem kell szembenéznie, a kisebbség között azonban akad, akinél a hangulatingadozás vagy a libidócsökkenés csak néhány a komoly panaszok közül.

Utóbbiaknak szeretne segíteni az a cég, amely kifejlesztette a NaturalCycles nevű alkalmazást, amely a nő testhőmérsékletéből meg tudja jósolni, hogy az illető a hónap mely napjain a leginkább termékeny, így a párnak csak ezeken a napokon kellene óvszerrel védekeznie a nem kívánt terhesség ellen. Az ovuláció előtti napokban a női szervezetet elárasztja az ösztrogén, aminek hatására lehűl az egész test, míg az ovulációt követően a progeszteron hormon éppen, hogy felmelegíti azt. A kettő közötti időszak az, amikor egy nőnek a legnagyobb esélye van a teherbe esésre. A gyártó cég felméréséből kiderül, hogy 75 százaléka azoknak, akik a tablettáról erre az alkalmazásra váltottak, elégedettebbek lettek, és az eddigi 10 000 felhasználó több mint 70 százaléka azt tartotta a legnagyobb előnyének, hogy végre tisztában van a saját szervezete működésével, és alkalmazkodni tud az általa küldött jelekhez. Ami pedig a legfontosabb, az alkalmazást már több mint 300 000 napja használja számtalan nő, és eddig még egy esetet sem jelentettek, amikor valaki akarata ellenére teherbe esett volna.

Az alkalmazás kifejlesztői, dr. Elina Berglund és férje, dr. Raoul Scherwitzl matematika módszerekkel dolgozták ki azt az algoritmust, amellyel a módszer hatékonyan működik, és elsődleges céljuk az volt, hogy minél természetesebb módszerrel, hormonok bevetése nélkül legyenek képesek a nők családot tervezni. A módszer nagyon egyszerű: először is amint felébred az ember, a NaturalCycles hőmérője segítségével meg kell mérnie testhőmérsékletét, majd az eredményt be kell írni az alkalmazásba. Ha az eredmény szerint zöld nap van, akkor 99,9 százalékos biztonsággal lehet tudni, hogy nem kell védekezni, ha azonban piros nap van, akkor az együttlét során óvszert kell viselni.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/termeszetes-fogamzasgatlas-applikacio