Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Mi minden lehet a nyilvános úszómedencékben?

Számos uszodában megkövetelik a látogatóktól, hogy a vízbe lépés előtt zuhanyozzanak le. Egy friss kutatás eredményei éppen ennek az előírásnak a nyilvánvaló létjogosultságát igazolják.

Az egyesült államokbeli beltéri úszómedencék vizéből vett minták elemzése kimutatta, hogy a hétköznapi kémiai anyagok, például a különféle kozmetikai termékek, károsan reagálhatnak a vízben lévő klórral. Az analízis bőrápolási termékekben jellemzően előforduló vegyületek, rovarirtók és égésgátló anyagok nyomait mutatta ki a vízmintákban, amelyeket könnyen lenyelhetnek a medencében fürdőzők.

Az uszodavízhez hozzáadott klór bizonyos baktériumokat hivatott távol tartani a fürdőzőktől. A korábbi kutatások azonban már kimutatták, hogy a vizelet összetevői, köztük a karbamid (urea), a húgysav és az aminosavak kölcsönhatásba lépnek a klórral, és potenciálisan veszélyes fertőtlenítő melléktermékeket hozhatnak létre az uszodavízben. Az Envireonmental Science and Technology Letters szakfolyóiratban nemrég megjelent új kutatás pedig azt mutatja, hogy a gyógyszerek és a szépség- illetve testápoló szerek (PPCP) is hasonló hatást válthatnak ki.

A Georgia Műszaki Intézet kutatói Ching-Hua Huang professzor vezetésével nemrégiben egy olyan technikát fejlesztettek ki, amellyel 32 gyógyszer és szépség- illetve testápoló szer (PPCP) azonosítható és mutatható ki a mennyisége a vízben. Indiana és Georgia államokban működő uszodák vizéből vettek mintákat, és a 32 vegyület közül különösen háromra összpontosítottak. Az első az N,N-dietil-meta-toluamid, rövidítve DEET, amely a rovarirtó szerek hatóanyaga. Ezen kívül a koffeint és a trisz(2-klóretil)foszfát (TCEP) égésgátló anyagot vizsgálták. A kutatók ugyanakkor hozzátették, hogy mivel több ezer vegyület létezik, ez csupán az uszodavizekben potenciálisan jelen lévő vegyületek egy kis alcsoportját jelenti. Néhány kémiai anyag illékony, vagyis a levegőbe kerül, és az emberek onnan lélegzik be. Másokat pedig lenyelhetnek, vagy a bőrükön keresztül szívhatnak fel. A kémiai anyagok a bőrre kent szépség- illetve testápoló szerekből, többek között a rovarriasztókból, sminkből és napkrémekből kerülhetnek az uszodák vizébe. Sok lenyelt vegyületet a szervezet anyagcseréje nem dolgoz fel teljesen, ezért egy részük az izzadtsággal és a vizelettel kiválasztódik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/uszodavizek