Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Ebola gyógyszert tesztelnek Libériában

Olyan készítmény tesztelését kezdték meg a libériai Medecins Sans Frontieres központban, amely minden eddiginél hatékonyabban gyógyíthatja az ebolát.

A brincidofovir antivirális hatóanyagot önként jelentkező ebolás betegeken tesztelik. Akik nem egyeztek bele a részvételbe, a megszokott ellátást fogják kapni. Eközben Guineában hasonló szer, a favipiravir tesztelése folyik, amelynek a munkálatai decemberben kezdődtek. A mostani ebola-járványban több mint 8 000-en vesztették életüket. A legtöbben Guineában, Sierra Leone-ban és Libériában. Noha ad-hoc módon néhány fajta gyógyszert már adagoltak kísérleti jelleggel, köztük a brincidofovirt és a favipiravirt is, ellenőrzött klinikai kísérlet egyikkel kapcsolatban sem történt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az MSF, a gyógyszercégek, a Wellcome Trust és más szervezetek nemzetközi összefogásával most új, hatékony kezelési módokat keresnek az ebolával szemben. „A kísérleti gyógyszerekkel embereken végzett kutatások számunkra is újdonságot jelentenek, főleg a humanitárius krízis kellős közepén, de elhatároztuk, hogy nem hagyjuk cserben a nyugat-afrikaiakat. Egyszerre többféle megközelítéssel is próbálkozunk. Szűkösek a lehetőségeink, ha éppen járvány idején akarjuk a vírust megfogni” – magyarázta Peter Horby professzor, az Oxford Egyetem munkatársa. A kutatók elmondták, hogy azért pont a brincidofovirra esett a választás, mert hatékonynak bizonyult az ebolával megfertőzött sejtek esetében laboratóriumi körülmények között, illetve már több mint ezer főnél biztonsággal alkalmazták tabletta formában más vírusok ellen.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ebola-liberia