Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Egy glutén-, tej-, tojásmentes vitaminbomba

A banános chia puding olyan könnyű és gyors recept, amelyet ételallergiások is elkészíthetnek, és hozzáadott cukrot sem igényel.

A desszert fontos alkotóeleme a chia mag, mely egy Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos azték zsálya termése. A chia magot már időszámítás előtt is alkalmazták a harcosok, vadászok étrendjében, hiszen rendkívül értékes energia-, tápanyag-, vitamin- és ásványi anyagforrás. Hazánkban az omega-3 és omega- 6 zsírsavak bevitele eltolódott az omega 6 irányába, de a chia mag magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a szív- és érrendszer védelméhez.

Magas rost tartalma elősegíti a megfelelő bélműködést és a szénhidrátok felszívódását is lassítja. Kiemelkedő a kalcium, foszfor, kálium, cink tartalma, így tökéletes kiegészítője lehet egy változatos, kiegyensúlyozott étrendnek. Semleges, enyhén diós íz világának köszönhetően felhasználása igen sokrétű. Jól passzol mindenféle gyümölcshöz, tejtermékhez, és akár salátákhoz is adhatjuk. A lenmaghoz hasonlóan kocsonyás állagot képez folyadékhoz adva, de könnyebben hasznosulnak az értékes összetevői.

Hozzávalók 1 adaghoz: - 2 dl rizstej - 2 evőkanál chia mag - egy fél banán - 1 vanília rúd kikapart belseje - szeletelt mandula ízlés szerint.

Elkészítés: A rizstejet összekeverjük a chia maggal és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Hozzáadjuk a villával összetört banánt és a vanília rúd kikapart belsejét, majd a még finomabb hatás érdekében a tetejére mandulát szórhatunk.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/chiaspuding