Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Fókuszban a betegbiztonság

1990-ben több, az Egyesült Államokban született megdöbbentő tanulmány hívta fel a világ figyelmét a betegbiztonság fontosságára. A vizsgálatok a kórházba került betegek - valamely nemkívánatos esemény okán bekövetkezett - halálára vonatkoztak. A betegek biztonsága fontos eleme az egészségügyi rendszereknek. Hazánkban is számos kezdeményezés indult az elmúlt időszakban ennek növelése érdekében, azonban még nagy a lemaradásunk a fejlett egészségügyi kultúrákhoz képest. Márciusban rendezik meg Budapesten az I. Betegbiztonsági konferenciát.


1990-ben több, az Egyesült Államokban született megdöbbentő tanulmány hívta fel a világ figyelmét a betegbiztonság fontosságára. A vizsgálatok a kórházba került betegek - valamely nemkívánatos esemény okán bekövetkezett - halálára vonatkoztak. A számarányok ismeretében kiderült, hogy az USA-ban évente 44.000-98.000 ember hal(halt) meg a kórházi ellátás során fellépő hibák velejárójaként kialakuló ártalmak következtében. Ez az USA-ban - a becslések szerint a 8. vezető halálok. Többen halnak meg az Egyesült Államokban a kórházi hibák következtében, mint motoros járműbalesetekben.

Márciusban rendezik Budapesten az I. Betegbiztonsági Konferenciát, melynek célja, hogy nyílt eszmecserét kezdeményezzen a témában és felgyorsítsa a változás folyamatait. Az esemény rangját és jelentőségét mutatja, hogy dr. Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója az esemény fővédnöke.

Mára már világszerte számtalan egészségügyi intézményben önálló, integrált betegbiztonsági program működik, mely kiterjed a szervezet összes betegellátással kapcsolatos szolgáltatói folyamatára, funkciójára. “A betegbiztonság alapvető szemléleti változást igényel”- mondja dr. Baranyai Zsolt, a Magyar Betegbiztonsági Társaság elnöke. “Lényeges annak a ténynek az elfogadása, hogy az egészségügyi ellátások során óhatatlanul hibák alakulhatnak ki. Ez egy világméretű probléma, amellyel szemben csak összefogással lehet felvenni a küzdelmet” – teszi hozzá. “Magyarországon - mint csaknem mindenütt a világon – a jelenlegi gyakorlat nem ösztönzi az egészségügyi személyzetet a hibák feltárására, hanem arról győzi meg őket, hogy tartsák a hibákat titokban” – veti föl az alapvető problémát “A hibákból mind egyéni, mind szervezeti szinten tanulni kell. Értelmetlen a hibákat büntetni, hiszen ez inkább azok elrejtéséhez vezet” – állítja Baranyai doktor. Mint elmondta, ha mindenki csak a saját hibáiból szeretne tanulni, az nagyon hosszú, szükségtelenül költséges és a betegekre nézve kockázatos folyamat alapján hozna eredményt. “Érdemes összegyűjteni, megosztani a hibákat, hogy abból tanulni lehessen.” A betegbiztonság szemlélete szerint az összegyűjtött hibák olyan értékes források, melyekből építkezni lehet, s csak az ismert problémákon lehet változtatni. “Tehát a megváltozott személet szerint a hibák büntetése helyett az azokból való tanuláson van a hangsúly”- emeli ki a lényeget a téma hazai szakértője.

A március 19-21 között rendezendő I. Betegbiztonsági Konferencia elsődleges célja, hogy a témában nyílt eszmecserét kezdeményezzen, ezzel elősegítve az egészségügyi rendszerben a minél hatékonyabb betegbiztonság érdekében szükséges változások felgyorsítását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/fokuszban-biztonsag