Az egyszerű étrendi változás egészségügyi hatásai a szofisztikáltabb módszerekkel említhető egy lapon – olvasható az Annals of Internal Medicine február 16-i számában.Dr. Yunsheng Ma és munkacsoportja a vizsgálatba 240 olyan felnőtt egyént vont be, akiknél a 2-es típusú cukorbetegség magasabb kockázatával kellett számolni. A résztvevők felénél legalább napi 30 grammnyi rost bevitelét írták elő, melyet az étellel, tehát nem étrendi kiegészítő formájában kellett bevinniük, a forrás lehetett zöldség, gyümölcs, vagy teljes kiőrlésű étel. A másik csoport az Amerikai Szívtársaság diétás előírásait tartotta be, ami 13 összetevőt érintett (megszorított cukor- és sóbevitel, alkoholfogyasztás elhagyása, több zöldség- és gyümölcsfogyasztás, az étrendben meghatározták a szénhidrát, a fehérje és a zsír arányát).
A magas rosttartalmú ételek kedvező hatása a magas vitamin- és esszenciális tápanyag-tartalomnak köszönhető. Emellett mivel egyszerűbb, ezért jóval könnyebb betartani. Az egyéves vizsgálat alatt ebből a csoportból 12-en, míg a másikból 19-en estek ki. Emellett a rostgazdag csoport átlagosan 2,7 kilogrammot adott le, szemben a bonyolultabb diétás 2 kilogrammjával. Nyolc esetben alakult ki 2-es típusú cukorbetegség, heten voltak érintettek az első, egyvalaki pedig a második csoportban. Ezek alapján a szakértők maximálisan ajánlják, hogy ha csak egy dologra szeretnék odafigyelni egészséges életvitelünkben, az a rostbevitel érintse.