Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Átültethető lesz az emberi fej?

A Surgical Neurology International oldalain bemutatott tanulmány a donor test fejhez való rögzítésének lehetőségeit boncolgatja.

Sergio Canavero és a Torinói Fejlett Neuromodulációs Csoport munkatársai azt állítják, hogy sikerült kidolgozni a módszert, ami forradalmasíthatja az orvostudományt. Idáig az ébredő nehézségek miatt senki nem gondolta komolyan, hogy kivitelezni lehessen a fej donor testhez való rögzítését. Most a kutatók azt állítják, hogy a test és a fej azonnali hűtése megakadályozhatja az egyik ilyen problémát, sejthalált.

Azonban a legnagyobb kihívást a fej és a gerincvelő kommunikációja jelentheti. Dr. Canavero szerint ennek megoldásához egyrészt mindkét sebvéget tisztán kell tartani, illetve a neurológiából már ismert polietilén-glikolos kezelés hozzájárulhat a fúzióhoz. A kezelést követően a betegek kómában kell tartani, hogy meggátoljuk az elmozdulást. Emellett az idegsejteket elektromos eszköz segítségével stimulálni is kell. A munkacsoport nem látja okát, hogy a beavatkozáson átesett egyén egy éven belül miért ne járhatna.

Mindazonáltal, állatkísérletek már régóta történtek a témában – mérsékelt sikerrel. Orosz kutatók az ötvenes években kutyákon kísérleteztek, míg Robert White a 70-es években egy majmon. Sajnálatosan ekkor még nem álltak rendelkezésre az átültetett szerv kilökődését megakadályozó szerek, így nem jöhetett létre az elvágott idegek csatlakozása.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/fejatultetes