Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A betegek egy részénél nem hatásos a koleszterincsökkentés

A szívbetegek mintegy 20 százaléka nem reagál megfelelően a koleszterincsökkentő kezelésre – állítják a Dél-Ausztráliai Egészségügyi Kutató Intézet munkatársai.

Az érelmeszesedést alapvetően meghatározó faktor a szervezet magas koleszterinszintje, és az LDL-koleszterin („rossz koleszterin”) gátlásán keresztül a statin típusú gyógyszerek csökkenthetik a kockázatot. Amennyiben a plakkok kialakulását nem lehet gátolni, a verőerek elzáródnak, ami szívroham, vagy szélütés (stroke) forrása lehet. Azonban az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology február 26-i számában közölt vizsgálat szerint nem mindenkinél érvényesül a statinok előnyös hatása.

Dr. Stephen Nicholls és munkatársainak vizsgálata 647 olyan szívbetegre terjedt ki, akik rendszeresen szedték a gyógyszert. A statin-terápia hatékonyságát az érpálya rendszeres ultrahangos vizsgálatával követték nyomon mintegy 18-24 hónapon keresztül. A legtöbb betegnél ugyan csökkent az LDL-szint, azonban a betegek 20 százaléka nem mutatott reakciókészséget. Esetükben a szokványosabbnál gyorsabban növekedtek az ominózus plakkok. A különbség okát idáig nem sikerült tisztázni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/statin-hatasa