Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Harminc év alatt háromszor erősebb lett a marihuána

A cannabis erőssége megtriplázódott az elmúlt három évtizedben – figyelmeztetnek a szakértők, akik a növény tetrahidrokannabinol-tartalmát vizsgálták meg. Ez az utóbbi időben 10 százalékról 30-ra növekedett.

A tetrahidrokannabinol (THC) az a pszichoaktív összetevő, ami a tudatmódosító hatásért felelős. A kannabidolé (CBD) viszont – amelyet orvosi célból használnak, és nem okoz ilyen érzetet – csökkent. A kiértékelt minták szennyeződést is tartalmaztak, többek között baktériumokat, gombát, butánt és nehézfémeket. A kutatást Dr. Andy LaFrate, a kolorádói Charas Scientific laboratórium munkatársa végezte. A szervezet eleve marihuána-minták elemzésére specializálódott.

Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) 249. éves ülésén bemutatandó eredmények szerint a marihuána ereje éppen megháromszorozódott a 80-as évek óta. A vizsgált minták THC-tartalma átlagosan 20 százalék volt, ám 30 százalékhoz közeli értékeket is sikerült találni, ami már „óriási”. 30 évvel ezelőtt egyébként a marihuána THC-szintje 10 százalék alatti volt. A növekedés hátterében valószínűleg az áll, hogy a növény egyes fajtáit keresztezték a fogyasztói igények hatására. Ennek a járulékos következménye lehet, hogy sok minta egyáltalán nem tartalmazott CBD-t, vagy éppen csak egy keveset – noha ez az anyag hatékony lehet a skizofrénia, a Huntington-kór és az Alzheimer-kór kezelésében, továbbá szorongás és depresszió ellen is ígéretes. Ráadásul mivel nincs tudatmódosító hatása, gyerekeknél is alkalmazható.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/marihuana-ereje