Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Teljes értékű gabonával a hosszabb életért

Naponta átlagosan 34 grammnyi teljes értékű gabona elfogyasztása 17 százalékkal csökkenti a korai halálozás kockázatát – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint a gabona eredetű rostok 15 százalékkal mérsékelik a rák, 34 százalékkal pedig a cukorbetegség miatti halálozás veszélyét.

A reggeli zabkása tehát évekkel meghosszabbíthatja az életet – állítják a szakemberek. A teljes értékű gabona a növény egész magját tartalmazza, benne az endospermával, a csírával és a külső korparésszel, így kiváló rost- és ásványianyag-forrásnak minősülnek, ráadásul antioxidánsokban is bővelkednek. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Iskolájának munkatársai kimutatták, hogy napi 34 gramm teljes értékű gabona – ami nagyjából egy tálnyinak felel meg – már 17 százalékkal mérsékeli a korai halálozás veszélyét azokhoz képest, akik csak 4 grammot fogyasztanak belőle. Az összefüggés még olyan egyéb tényezők figyelembe vételével is fennállt, mint az egészségi állapot, a fizikai aktivitás vagy a túlsúly.

A teljes értékű gabonában gazdag étrend a felsoroltakon kívül 11 százalékkal csökkentette a légúti betegség miatti halálozás veszélyét, továbbá 48 százalékkal a cukorbetegség kialakulásáét. A BMC Medicine hasábjain megjelent tanulmány alapján elsősorban a rostos részek felelnek a teljes értékű gabona egészségügyi előnyeiért, ám mivel megfigyelésen alapuló kutatásról van szó, nem támaszt alá ok-okozati összefüggést.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/teljes-gabonak