Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Egy pohár tej, tiszta fej

A Kansasi Egyetem legújabb kutatása összefüggést mutatott ki a tejfogyasztás és az agyban természetesen előforduló antioxidáns, a glutation szintje között az idősebb, egészséges felnőttekben.

A The American Journal of Clinical Nutrition február 3-i számában megjelent tanulmányukban In-Young Choi és Debra Sullivan a tej újabb pozitív egészségügyi előnyéről rántják le a leplet. „Régóta tudjuk, hogy a tej nagyon fontos a csontjaink és az izmaink egészsége szempontjából” – mondta Sullivan, „de a mostani kutatásunk arra utal, hogy az agyunk számára is fontos lehet.” Kutatásukban a szakértők kikérdezték a 60 résztvevőt tejfogyasztásukról az agyi képalkotó vizsgálatokat megelőző napokban, melyekkel az erős antioxidáns, a glutation szintjét mérték fel az agyban. Az eredményekből az derült ki, hogy azokban az alanyokban, akik a közelmúltban fogyasztottak tejet, magasabb volt a glutation szintje az agyban. Ez a kutatók szerint azért fontos, mert a glutation segíthet távol tartani az oxidatív stresszt, és a normális anyagcsere-folyamatok során a reaktív vegyületek által okozott károsodást. Az oxidatív stressz számos rendellenességgel, például az Alzheimer-kórral, a Parkinson-kórral és más betegségekkel is összefüggésbe hozható. „Tulajdonképpen olyan ez a károsodás, mint az autón felgyülemlő rozsda” – magyarázta Sullivan. „Ha hosszú ideig úgy hagyjuk, nő a lerakódás, és káros hatást gyakorol.”

A szakértők szerint az Egyesült Államokban kevés ember éri el az ajánlott napi három adag tejtermék fogyasztását. Az új kutatás azt mutatta, minél közelebb kerültek az idősebb felnőttek ehhez az ajánlott mennyiséghez, annál magasabb lett a glutation szintje az agyukban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/tej-agy-memoria