Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Óvatosan a minimalista futócipőkkel

Új trend hódít a futók körében: a minimalista cipők divatja, amely voltaképpen a mezítlábas futásélményt próbálja megközelíteni. Egy új kutatás szerint azonban a 30 éven felüli futók, akik a hagyományos futócipők után térnek át a minimalista, mezítlábas cipőkre, jobb, ha óvatosan váltanak, ha el akarják kerülni a sérüléseket.

„A 30 éven felüliknek több időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak ehhez az új stílushoz. A hagyományos futócipőkkel ugyanis először a sarkak érik a talajt. Ezzel szemben a könnyebb, minimalista cipők esetében elsőként a láb első fele kerül a földre” - magyarázza a különbséget a kutatást vezető Dr. Scott Mullen, a University of Kansas Hospital Sports Medicine and Performance Center munkatársa. A szakember a Las Vegas-i ortopéd orvosok akadémiájának konferencián osztotta meg kutatása eredményeit.

A helyzetet az teszi különlegessé a 30 éven felüli futók esetében, hogy az emberi láb lassan, fokozatosan képes csak alkalmazkodni az új típusú cipőkhöz, és minél idősebb valaki, annál több időre van szüksége az átálláshoz. A túl gyors, fokozatosságot nélkülöző átállás komoly sérüléseket okozhat. Dr. Mullen csapata huszonhat 30 éven felüli futót vizsgált meg, akik legalább 10 éve rendszeresen futnak.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/minimal-cipo