Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A tinik szexuális életére is hathatnak az antidepresszánsok

Szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy míg egyre több tizenéves számára írnak fel depresszió és szorongás elleni gyógyszereket, arról még nem született vizsgálat, vajon ezek az antidepresszánsok milyen szexuális jellegű mellékhatásokkal járnak.

Egy tizenévessel amúgy sem egyszerű a szexről beszélgetni, így arról talán még nehezebb, hogy a leggyakrabban felírt antidepresszánsok befolyással lehetnek a libidóra, az orgazmusra vagy az ejakulációra is. Amint arra dr. Amir Levine, a New York-i Columbia Egyetem szakembere a Pediatrics című lapban közzétett tanulmányában felhívta a figyelmet, a különféle SSRI-gyógyszerek mind a szerotoninra hatnak, amely az agyban található és az érzelmek kontrollálásáért felelős kémiai vivőanyag.

Az ilyen típusú gyógyszereket szedő felnőttek fele tapasztal szexuális jellegű mellékhatásokat, így könnyen lehet, hogy a tinédzserek esetében is hasonló a helyzet. Emellett gyakori mellékhatás a hízás, hányinger, szédülés, álmatlanság, vagy éppen nyugtalanság és fejfájás, sőt a betegtájékoztatóban az is szerepel, hogy akár öngyilkossági gondolatokat is okozhat a gyógyszer szedése. Utóbbi mellékhatás főleg az első 3-6 hétben jellemző, ezért erről minden esetben nagyon fontos beszélni a pácienssel, viszont a szexuális jellegű mellékhatásokat sok orvos éppen azért hallgatja el, mert attól félnek, hogy ez visszatartja majd a fiatalokat a gyógyszer szedésétől. Pedig nem lenne szabad elmulasztani az erről való tájékoztatást, ráadásul sok esetben már az is segíthet, ha más típusú gyógyszert adnak, vagy csak alacsonyabb dózisban írják fel az adott tablettát.

Dr. Tierney Lorenz, az Indiana Egyetem Kinsey Intézetének kutatója úgy véli, nagyon veszélyes dolog, ha nem beszélünk az érintett fiatalokkal a fenti jelenségekről, jelenleg ugyanis lényegében rajtuk kísérletezzük ki a gyógyszer őket érintő mellékhatásait. Így aztán az a fiatal, aki antidepresszánsokat szed, és azt érzi, hogy a libidójában változás állt be, nem fogja tudni, hogy vajon mindez saját magából fakad, a partnere miatt van, vagy netán a gyógyszer okozza. Ezzel pedig egy életre kiható problémát okozhatunk a számára.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/entidepresszansok-tiniszex