Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Akit két ritka betegség is sújt

Ritka betegségben szenved egy ír tinédzser, aminek következtében valahányszor nevet, összeseik. A rohamok néhány másodperctől akár két percig is eltarthatnak, és félóra alatt többször is jelentkezhetnek.

A kateplexia névre keresztelt betegség erős érzelem hatására izomgyengülést okoz, ami az egyszerű térdremegéstől kezdve akár teljes összeesést is kiválthat. Mióta a 19 éves Jodie Kellynél megjelent ez a betegség, nem nézheti kedvenc sorozatát sem, mert a nevetés azonnal kiváltja nála a rohamot. Először akkor tapasztalta magán a tüneteket, amikor a Harry Potter sorozatnak A félvér herceg című részét nézte, és egy abban zajló vicces jeleneten elnevette magát. De a nevetés mellett a meglepődés vagy a harag is bénulást okozhat nála, ami igencsak megnehezíti az üzleti tanulmányokat folytató lány hétköznapjait, hiszen a környezete gyakran értetlenül nézi, mi történik vele. A legrosszabb időszakában akár naponta tízszer is volt rohama, ám fokozatosan megtanulta kontrollálni az érzelmeit.

A kataplexia mellett Jodie egy másik ritka betegséggel, a narkolepsziával is küzd. Az orvosok szerint ezt a betegségét az válthatta ki, amikor 12 éves korában torokfertőzést kapott. A narkolepszia miatt sokkal több alvásra van szüksége, mint egy átlagembernek, egy tízperces séta pedig a számára legalább negyven percig tart, mert állandóan le kell ülnie és pihennie. Vizsgázni is csak úgy tud, ha biztosítják számára a lehetőséget, hogy bármikor ledőlhessen egy kicsit, ha elfárad. Jodie nehéz sorsa ellenére igyekszik pozitívan hozzáállni az élethez, amiben nagy segítséget jelent számár a családja és barátai támogatása.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ket-ritka-betegseg