Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A nők szenvednek jobban a migréntől

Mi váltja ki vajon a migrénes fejfájásokat? A nők esetében főként az időjárás a ludas, míg a férfiaknál a túlzásba vitt sporttevékenység okozhat látászavarral, hányással járó éles, féloldalas fejfájást.

A migrénes fejfájás a nők esetében gyakoribb: átlagosan havonta hétszer vannak rosszul emiatt, míg a férfiak esetében nagyjából hat esetről beszélhetünk. A nők fele az időjárást teszi felelőssé a problémáért, míg a férfiak 35 százaléka a jelentős fizikai megterhelés miatt panaszkodnak migrénre. Tény, hogy a váratlan hőmérséklet-változások és a csapadékszint emelkedése a nők és a férfiak esetében is növeli a migrén kialakulásának esélyét.

A migrén a nők körében nemcsak gyakoribb, fájdalmasabb, de tovább is tart: akár 7 óra 37 percen keresztül is tarthat egy roham, míg ez a szám férfiaknál átlagosan több mint egy órával rövidebb, 6 óra 31 perc. Az Egyesült Királyságban kb. 8 millió embert, az Egyesült Államokban több mint 37 millió embert érint a probléma, amelynek kísérőtünetei között van a szédülés, a látászavar és nem ritkán a hányás is. A Migrain Trust nevű szervezet szerint a migrén a leggyakoribb neurológiai állapot a fejlett világban, gyakoribb, mint a diabétesz, az epilepszia és az asztma együttvéve.  



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/migrenes-nok