Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Egydolláros teszt válthatja a PSÁ-t a prosztataszűrésben

Az olcsó és gyors eljárás érzékenyebb, és pontosabb adatokat szolgáltat, mint a szűrésben jelenleg leginkább bevett módszer.

Dr. Qun Huo és a Közép-Floridai Egyetem munkatársai arany nanorészecskékkel dolgoztak. Az apró részecskék felszínén daganatjelző anyagok vannak, és az alany vérmintáját elkeverve felismerhetővé válik a rák. A mérés alapját egy fénnyel végzett mérés jelenti, ugyanis a daganatsejtek kötik a részecskéket, vagyis amennyiben a szervezetben jelen van a rák, azok mérete megnő.

Minél korábban kerül felismerésre egy daganat, annál jobbak a gyógyulás esélyei. A prosztatadiagnosztikában jelenleg a PSA (prosztata-specifikus antigén) a standard eljárás, azonban ennek vérben mért szintje nem csupán rákos folyamat esetén emelkedik meg, hanem például gyulladásban is. Amennyiben a PSA szintje megnő, szövettani mintavételre kerül sor, ami a prosztata esetén 10-15 térképszerűen vett hengert jelent. Ez a beteg számára kellemetlen, emiatt a kutatók régóta keresik a PSA megfelelő alternatíváját. Az új módszert az ACS Applied Materials & Interfaces oldalain mutatták be.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/olcso-psa