Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A lefekvés előtti evés növelheti a mellrák veszélyét

A késő esti vacsora vagy nassolás növelheti a mellrák kockázatát, mivel a betegség megelőzésének szempontjából szerencsés, ha minél több idő telik el a nap utolsó és első étkezése között – derül ki egy friss kutatásból.

Célszerű áttérni a korai vacsorára, mert így csökken a vércukorszint, ami mérsékeli az emlőrák kialakulásának veszélyét. A szakértők ugyanis kimutatták, hogy azoknak a nőknek a glükózszintje jelentősen kiegyensúlyozottabb, akik több időt hagytak ki a vacsora és a reggeli között. Sőt, annál kedvezőbb volt a helyzet, minél tovább tartott az éjszakai böjt. Catherine Marinac, az egyesült államokbeli San Diego School of Medicine szakértője kifejtette, hogy ennek révén az éjszakai nassolás felszámolására buzdító üzenet pozitív fejleményeket hozhat. „Az éjszakai böjt időtartamának növelése forradalmian új stratégiát jelenthet a mellrák-megelőzésben. Olyan egyszerű étrendi változtatásról van szó, melyet szerintünk a legtöbb nő könnyedén megért és betart majd. Közegészségügyi szempontból rendkívül fontos, hogy nem kell hozzá bonyolult kalóriaszámlálás sem” – magyarázta a szakember.

A tanulmány szerzői, akik az Amerikai Rákkutató Társaság philadelphiai éves ülésén mutatták be az eredményeket április 19-én, 2 212 hölgyet vettek górcső alá. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján az éjszakai böjt három órával történő kitolása már 4 százalékkal csökkenti a mellrák kockázatát – attól függetlenül, hogy az érintettek hogyan táplálkoztak a fennmaradó időben. Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a vércukorszint megfelelő szinten tartása csökkenti a hormonérzékeny rákfajták kockázatát. Ennek hátterében az állhat, hogy a glükóz táplálékul szolgál a gyorsan osztódó rosszindulatú sejtek számára.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/vacsora-emlo