Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Kétkilósra nőtt egy férfi veséje

A sebészek eltávolították a genetikai rendellenességben szenvedő indiai férfiból az újszülött csecsemő méretére duzzadt veséket.

A hatalmasra nőtt belső szerv 2,7 kilogrammot nyomott, és körülbelül 20-szor nagyobb volt egy átlagos vesénél. A szervet egy 45 éves indiai férfiból távolították el, aki autoszomális domináns policisztás vesebetegségben (ADPKD) szenvedett, melynek következtében folyadékkal telített ciszták nőnek a vesében, megnövelve annak térfogatát. Hihetetlen módon egy héttel a delhi Sir Ganga Ram kórházban elvégzett műtét után egy második, ezúttal 2,5 kilogramm tömegű vesét is eltávolítottak a betegből. Mindkét vese meghaladja a korábbi rekordot, amelyet a Guinness Világrekordok könyve szerint 2011-ben távolítottak el egy betegből az indiai Dhuléban. Egy átlagos, egészséges férfi vese tömege 125 és 170 gramm közé esik.

A betegben tavaly diagnosztizálták a potenciálisan halálos autoszomális domináns policisztás vesebetegséget. A műtét előtt magas lázzal, véres vizelettel és súlyos hasi fájdalmakkal vették fel a kórházba. A sebészeknek három óráig tartott az óriás szerv eltávolítása. A pácienst az operáció után dialízisnek vetették alá, és hamarosan veseátültetést hajtanak végre rajta. Dr. Bhargav, az orvoscsoport egyik tagja, így nyilatkozott az esetről: „A vese 20-szor nagyobb volt az átlagosnál, és körben hozzátapadt a belekhez. A beteg jelenleg lábadozik, és veseátültetésre vár.” Az egy vagy több gén mutációja által okozott autoszomális domináns policisztás vesebetegség (ADPKD) világszerte mintegy 12,5 millió embert érint.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/vese-kilos