Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A férfiakban erősebb a versenyszellem, mint a nőkben

A kutatók kimutatták, hogy a férfi sportolókat erősebben motiválja az ellenfél legyőzésének vágya, mint a női sportolókat.

A női sportolók általában elkötelezettebbek a sportoláson kívüli életük különféle aspektusai, például a tanulás iránt, mint a férfi sportolók. Ez magyarázhatja azt is, hogy gyakran úgy tűnik, a fiúkban erősebb a versenyszellem. A kutatók szerint azonban ebben jelentős egyéni eltérések tapasztalhatók, például egyes nőkben akár erősebb is lehet a versenyszellem, mint a legtöbb férfi sportolóban. Ezek a nők pedig sokkal ritkábban szerepelnek a női sportéletben. A kutatás eredményei a sporton kívüli területekre vonatkozóan is következményekkel járhat, többek között a munkahelyekre is, ahol a nagyobb fokú nemi változatosság előnyökkel járhat.

A PeerJ szaklapban közzétett tanulmány szerzői 1 147 hosszútávfutó versenyszellemét értékelték. Robert Deaner, a michigani a Grand Valley Állami Egyetem pszichológia professzora elmondta, azért éppen a hosszútávfutókat választották, mert ez a sportág egyformán népszerű a férfiak és a nők körében, és a díjazás pénzösszegében sem tapasztalható egyenlőtlenség. „Természetesen nem szabad azt feltételeznünk, hogy a futásra vonatkozó eredményeket minden más sportágra, illetve a sporton kívül más területekre is általánosítani lehet” – tette hozzá a professzor. „Kutatásunk azonban alátámasztja a korábbi eredményeket, melyek szerint még ha a férfiak és a nők ugyanolyan állásban vannak, a férfiak akkor is nagyobb valószínűséggel tartják fontosabbnak az elismertséget és a státuszt, a nők pedig nagyobb közösségi orientációt mutatnak.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/versenyszellem-nok