Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A plüssjátékok veszélyt jelentenek a frissen műtött gyerekekre

Az egyesült államokbeli Vanderbilt Egyetem munkatársai nem találtak olyan plüssállatot a gyermekosztályon, amelyen ne szaporodtak volna el a baktériumok. A tiltáson kívül megoldást jelenthetne, ha a szülők fertőtlenítenék azokat a játékokat, amelyekhez a csemetéjük ragaszkodik.

Eddig még senkinek sem jutott eszébe, hogy a plüssfigurák fertőzésveszélyt jelentenek a kórházak gyermekosztályain. A Tennessee állambeli intézmény szakértői elmondták, hogy a kézmosás és más higiéniai szabályok ellenére továbbra is gyakoriak a fertőzések, így minden lehetséges tényezőt meg kell vizsgálni – köztük a játékokat is. A kutatók kifejtették, hogy a fertőzéseknek elsősorban kétféle forrását lehet megkülönböztetni. A probléma egyik oldala lehet, hogy a jelenlegi fertőtlenítési eljárások nem elég hatékonyak. A másik pedig, hogy a sebbel olyan tárgy is érintkezhet, amiről eddig nem feltételezték, hogy baktériumok melegágya lehet.

Az eredmények alapján a gyerekek plüssjátékai jelentős veszélyforrásnak számítanak a műtét utáni lábadozás idején. Dr. Jonathan Schoenecker és csapata mintát vett a kórházba érkező gyerekek által behozott plüssökről. Ennek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a vizsgált játékok mindegyikén baktériumok tenyésznek. A szakemberek kipróbálták, mi történik, ha egyszerű otthoni mosás után 24 órára műanyag zacskóba zárják a plüssöket: ezzel a módszerrel a kórokozók 79 százaléka tűnt el.„Eredményeink arról tanúskodnak, hogy a kényelmet szolgáló, tehát jó szándékkal behozott tárgyak, például a plüssállatok fertőzésveszélyt jelentenek a frissen műtött betegek számára. Az előző napi mosás viszont hatékony megelőzési formának számít” – olvasható a beszámolóban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/plussfigurak