Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Vérmérgezés miatt kellett amputálni a férfi makkját

Az 54 esztendős férfi vérmérgezéssel került kórházba, ahol az orvosok hatalmas fekete foltokat találtak a combján, az ülepén és a péniszén. Négyórás műtétet hajtottak végre rajta, melynek során eltávolították a hímvesszőjének felső részét.

A fekete foltokat összeaszalódott, elhalt bőr borította, s akkora fájdalmat okoztak, hogy erős gyógyszerekre volt szükség a csillapításhoz – adták hírül a férfi orvosai a BMJ Case Reports hasábjain. Dr. Edmond Sarkis, a New Jersey-i Cooper Orvosi Központ szakértője hozzátette, hogy a páciens nekrózisban szenvedett, amelynél a bőr idő előtt elhal és leszárad. „Amikor ránéztünk a foltokra, láttuk, hogy rendkívül csúnyák: lila és fekete színben pompáztak. Tele volt velük a combja, a dereka, ráadásul még a pénisze is haldoklott, ami meglehetősen ritka dolog. Még sosem láttam ilyen kiterjedt problémát” – magyarázta Dr. Sarkis.

A férfi antibiotikumos kezelésben részesült, az orvosok pedig elkezdték kivizsgálni a tünet hátterét. Kartonjai alapján korábban vesebetegségben szenvedett, és dialízisen is átesett – mégpedig az otthoni peritonális fajtán, aminél katétert helyeznek az alhasba, így a betegnek nem kell minden alkalommal bemennie a kórházba. A páciensnek pitvari fibrillációja is volt. Ez a betegség rendszertelen szívritmussal és magas pulzusszámmal jár. A később műtéten átesett férfi ugyanakkor vérhígítót is szedett. Dr. Sarkis végül egy bizonyos fajta vérmérgezést diagnosztizált nála, noha annak forrásával nem volt tisztában. A kalcifilaxis olyan ritka és súlyos betegség, amelynek során kalcium halmozódik fel a zsír- és hámsejtek hajszálereiben. A vesebetegség és a férfi által szedett vérhígító készítmény az ismert kockázati tényezők közé tartozik.

A diagnózis felállítása után került sor az operációra, melynél „a sebészek eltávolították az összes elhalt szövetet, amíg egészségeshez nem értek” – összegezte a fejleményeket Dr. Sarkis. A beteg katéter segítségével tudott vizeletet üríteni a műtétet követően, később pedig teljes mértékben funkcionális pénisszel élhet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/tetanusz-makk