A halolaj-kivonatok étrendi kiegészítőként való alkalmazása nem csupán a szív szempontjából előnyös, hanem az agy fejlődésének is jót tesz. Susana Cohen-Cory professzor és munkatársai szerint a terhes nőknek biztosítani kell a diétás bevitelt telítetlen omega-3 zsírsavakból, és a születés után az élet első négy hónapjában a gyermekre is oda kell figyelni ebből a szempontból. Az elégtelen bevitel ugyanis olyan molekuláris változásokat eredményez, ami hátrányosan befolyásolja a fejlődő agy növekedését és az idegrendszeri kapcsolatok kialakulását. A szóban forgó elemek jelenti az alapját a dokoza-hexanoiksavnak (DHA), mely a idegsejtek membránjának egyik fontos alkotóeleme.
A Kaliforniai Egyetem (Irvine) munkatársai kifejlett nőstény békákon és ebihalakon kísérleteztek, és a hiánytáplálkozás mellett csökkent a szinapszisok mennyisége, vagyis az idegsejtek egymással történő kommunikációjának készsége. Ezzel szemben amint normalizálták a bevitelt, a szinapszisok tekintetében is fejlődést tapasztaltak. A telítetlen zsírsavak forrását főként a tengeri halak, a tojás, illetve egyes húsfélék jelentik, de ezek közül is az első a legfontosabb.