Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Napi nyolcezer kalóriát eszik, de ötven kiló sincs

A húszéves Nichola Daintree naponta legalább nyolcezer kalóriányi ételt töm magába, mert ennyire van szüksége a 48 kilogramm alatti súlyának megtartásához. A cisztás fibrózisban szenvedő brit lány szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni az élelmiszereket.

Nichola nem bízza a véletlenre az energiapótlást: olajban sült falatokkal, chips-szel és csokoládéval igyekszik életben maradni. Helyzetét nehezít, hogy hetente akár százharmincezer forintnyi összegnek megfelelő ételt is magába töm – pedig munkanélküli, úgyhogy kénytelen a legolcsóbb megoldásokra szorítkozni. „A segély nagy részét ételre költöm. Állandóan eszem. Már hányingerem van az evéstől, de a rászorulóknak szánt jótékonysági kezdeményezések segítenek” – meséli a fiatal hölgy.

Nichola általában teljes angol reggelivel kezdi a napot, ami bacont, kolbászt, tojást és paradicsomot is tartalmaz. Ebédre szendvicseket, csokoládét és chips-et eszik, uzsonnája pedig többnyire fehérjedús menü két csirkemellel, még több chips-szel és csokoládéval. Ez követi a vacsora baconös szendviccsel és egy nagy tál gabonapehellyel. A lány emellett tekintélyes mennyiségű kekszet, süteményt és gyümölcsöt is fogyaszt nap közben.

A cisztás fibrózis nevű genetikai betegség többnyire a tüdőt érinti, de a hasnyálmirigyre, a májra, a vesére és a belekre is kiterjedhet. Nicholánál is fennáll a veszélye annak, hogy akár napokra mozgásképtelenné válhat. A lány emellett szarkoidózisban is szenved, aminek a következtében vörösre duzzadt szövetdarabok jelennek meg a testében. Nichola történetét a BBC Newsnight című műsorában tették közzé.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/fibrozisos-zabalas