Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A többnyelvű nevelés előnyei

Azok a gyerekek, akik egész kiskoruktól fogva rendszeresen egynél nyelvet hallanak maguk körül, felnőttként is könnyebben fognak kommunikálni – derül ki a Chicagói Egyetem pszichológusainak friss kutatásából.

A hatékony kommunikáció lényege, hogy képesek legyünk más emberek nézőpontját felfogni és mérlegelni. A szakemberek szerint a többnyelvű közegből érkező gyerekek könnyebben megértik a beszélő szándékát, szavainak valódi jelentését, jelentőségét. Az egyik legérdekesebb aspektusa a kutatásnak kétségkívül az, hogy a kicsiknek ehhez még csak nem is kell kétnyelvűnek lenniük: bőven elég, ha az anyanyelvükön kívül egy másik nyelv is rendszeresen jelen van az életükben.

A kétnyelvűség pozitív kognitív hatásait több korábbi tanulmány is vizsgálta, de ez az első, amely megállapította: a több nyelv együttes jelenléte a gyerek életében a kommunikációt is hatékonyabbá teszi. „Azok a gyerekek, akik többnyelvű környezetben élnek, figyelnek arra, hogy ki mit mond kinek, és közben észrevétlenül is ellesik és rögzítik az ehhez tartozó szociális sémákat és szövetségeket. Mindez később nagy segítséget jelent akkor is, amikor anyanyelvükön kommunikálnak, felnőttként, és egy másik ember helyébe kell képzelni magukat” – összegzi a lényeget Katherine Kinzler. A kutatás egyik vezetője, Boaz Keysar azt is elmondta, hogy ez a tanulmány egy nagyobb kutatás részeként látott napvilágot, amely azt vizsgálja, hogy hogyan tanulnak meg az emberek kommunikálni, és mi minden van hatással erre a folyamatra.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/ketnyelvu-kommunikacio