Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Az élsportolók kardiológiai szűrését sürgetik

Egy elismert olasz szakorvos szerint az olimpikonokban személyre szabott kardiológiai szűrővizsgálatokkal kellene ellenőrizni az esetleges életveszélyes rendellenességeket, mielőtt engedélyeznék számukra a versenyzést.

Az Európai Kardiológus Társaság konferenciáján közzétett kutatása azt mutatta, hogy a 2354 alapos vizsgálatsorozatnak alávetett élsportoló közül hat esetében mutattak ki potenciálisan életveszélyes rendellenességeket, amelyek lehetetlenné tették a versenyzésüket. A Brit Szív Alapítvány (BHF) szakértői szerint azonban a szűrés egyelőre nem elég pontos ahhoz, hogy rutinszerűen lehessen alkalmazni. A kardiológiai szűrővizsgálat célja az olyan rendellenességek kimutatása, amelyek a hirtelen halál kockázatának tehetik ki az embereket. Ez ritka, de a BHF szerint a sportolók körében mégis gyakrabban fordul elő, mint az általános népességben. Az adatok azt mutatják, hogy 100 ezerből egy-két sportoló hal meg így évente. Senki sem tudja e fokozott kockázat pontos okát, de egyes szakértők azt feltételezik, hogy az intenzív testedzés időnként olyan mértékben megterhelik a szívizmot, hogy megnagyobbodik. Azt azonban nagyon nehéz előre jelezni, melyik sportolót fogja érinteni a rendellenesség.

Dr. Paulo Adami, az Olasz Olimpiai Bizottság Sportorvosi és Tudományos Intézetének munkatársa a 2004. és 2014. között az olimpiára kijelölt sportolókat vizsgálta. EKG-vizsgálatokat végeztek nyugalmi állapotban és testmozgás közben, valamint ultrahanggal is megvizsgálták a szívüket. Összesen 300 sportolónál mutattak ki aggasztó jeleket. A további vizsgálatok során hat sportolónál azonosítottak potenciálisan életveszélyes állapotot, ami azt jelentette, hogy ők többé nem sportolhatnak. Körülbelül 165 folytathatja ugyan a sportolói pályafutását, de csak rendszeres orvosi vizsgálatok mellett. Több mint 100 sportoló esetében azonban, akik fennakadtak az első szűrésen, kiderült, hogy az elváltozások valószínűleg nem vezetnek problémához a későbbiekben.

Dr. Adami így foglalta össze a kutatás eredményeit: „Nem vehetjük biztosra, hogy az élsportolók feltétlenül egészségesek. Ez a kutatás is azt bizonyítja, hogy pontosabb szűrővizsgálatokra van szükség az élsportolók számára, mint az általános népesség esetében, figyelembe véve az előbbiek szív-érrendszerére gyakorolt fokozott intenzitású igénybevételt. Azt javasoljuk, hogy az összes élsportolón alkalmazzák modell szűrővizsgálatunkat, a gyakorolt sportágtól függetlenül.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/sportkardiologia