A betegek diétájának DNS-alapú személyre szabása a kutatások szerint 33 százalékkal több felesleges testsúly leadásához vezethet. A DNS vizsgálatok alapján kidolgozott fogyókúrás csomagok már jelenleg is kaphatók a kereskedelmi forgalomban, most azonban a szakértők azt vizsgálják, milyen hatékonyak lennének a társadalombiztosítás finanszírozásában. Essexben most zajlik egy próbatanulmány, amellyel azt próbálják megállapítani, hogy érdemes-e országos szinten bevezetni a lehetőséget. A múlt héten 56 önkéntestől vettek szájüregi DNS mintát genetikai felépítésük meghatározására. Amint az eredmények megszületnek, a résztvevők mindegyikét öt lehetséges fogyókúrás program egyikére osztják be, génjeik alapján. A vizsgálatok 45 génvariánst vesznek számításba, amelyek azt határozzák meg, hogyan reagál a szervezet a táplálékra és a testmozgásra.
Az öt diéta mindegyike a szénhidrátok és zsírok egyensúlyát állítja be a DNS eredmények alapján, és ennek megfelelő étkezési tervezeteket és recepteket javasol. Az öt tervezet közé tartozik az alacsony szénhidrát/magas zsírtartalom diéta, a mediterrán diéta (sok szénhidrát, sok zöldség és gyümölcs), valamint az alacsony zsírtartalmú étrend. A diétákba a gluténérzékenységet és más étel intoleranciákat is beleszámítják. Tavaly a Trieszti Egyetem 191 elhízott személy vizsgálatával kimutatta, hogy a DNS eredményekhez igazított diéta 33 százalékkal nagyobb mértékű fogyást eredményezett, mint a kalóriaszámláláson alapuló fogyókúrák.