Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Nem mindig kell műteni a korai emlőrákot

A Brigham and Women Kórház (Boston, Egyesült Államok) munkatársai nem találtak különbséget a DCIS-es betegek túlélésében, akár volt műtét, akár nem.

A korai, még nem invazív emlőrák kimenetelében nem várható előny az operációtól – állítja Dr. Yasuaki Sagara, miután munkatársaival 50 ezer beteg adatait elemezték ki. A rákokra jellemző, hogy beszűrik környezetüket, azonban többek között egyes emlőrákoknál megfigyelhető egy korai fázis, amikor a sejtek morfológiája már magán hordozza a rosszindulatú folyamatokra jellemzőt, azonban a tumor még tiszteletben tartja a szövethatárokat (ductalis carcinoma in situ = DCIS). AZ Egyesült Államokban évente mintegy 60 ezer hölgyet diagnosztizálnak DCIS-sel, ami az összes emlőrák 20-25 százalékát teszi ki. A DCIS standard terápiája sebészi, azonban ennek létalapját igyekszik kétségbe vonni a JAMA Surgery június 3-i számában megjelent tanulmány.

A kutatók 10 éves utánkövetési időszakkal elemezték a túlélési arányokat, és míg az operáltak 98,8 százaléka volt életben, a műtét nélkül csoportban szinte ugyanannyian, 98,6 százalékban éltek túl. Emellett a túlélési rátát nem befolyásolta a daganat szöveti képe sem, vagyis hogy mennyire volt differenciálatlan („elvadult”) a sejtek morfológiai képe. A szakértők régóta gyanították, hogy a DCIS-es betegek túlkezelik az Egyesült Államokban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/emlorak-korai-mutet