Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Gyermekkorban lefagyasztott petefészekből született egészséges fiúcsecsemő

Belgiumban egy nő a világon elsőként adott életet egy babának úgy, hogy olyan transzplantált petefészekszövetet használtak fel az orvosok, amelyet még az anya gyermekkorában fagyasztottak le.

A most 27 éves nőnek 13 éves korában kellett eltávolítani az egyik petefészkét, közvetlenül az előtt, hogy sarlósejtes vérszegénység miatt invazív kezelésben részesült. Megmaradt petefészke a keze4lést követően leállt, ami azt jelentette, hogy beültetés nélkül képtelen lett volna a megtermékenyülésre. A szakértők azt remélik, hogy a nemrég elvégzett sikeres beavatkozás más fiatal nőbetegeken is segíthet a jövőben.

A nő 2014 novemberében szülte meg egészséges kisfiát, amelyről a Human Reproduction szakfolyóiratban számoltak be. A nőbetegnél öt éves korában mutatták ki a sarlósejtes anémiát. A Kongói Köztársaságból vándorolt be Belgiumba, ahol az orvosok úgy döntöttek, hogy betegsége olyan súlyos, hogy csontvelőátültetésre szorul fiútestvére egyező szövetéből. A csontvelőátültetés megkezdése előtt azonban kemoterápiát kellett végezni, hogy kikapcsolják a beteg immunrendszerét, és ne lökje ki az idegen szövetet. A kemoterápia azonban megszüntetheti a petefészek működését, ezért az orvosok eltávolították a jobb petefészkét, és szövettöredékeket fagyasztottak le belőle. Abban az időszakban kezdte a beteg a pubertás jeleit mutatni, de még nem kezdődött el a menstruáció. Megmaradt petefészke 15 éves korában állt le. Tíz évvel később úgy döntött, hogy szeretne gyermeket vállalni, ezért az orvosok felolvasztott petefészek szöveteiből négy graftot beültettek megmaradt petefészkébe, 11 fragmentumot pedig teste más részeire. A páciens menstruációja öt hónappal később spontán megindult, és 27 éves korában természetes úton teherbe esett.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/lefagyasztott-petefeszekbaba