Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A tejfehérjék a szív-érrendszeri betegségek ellen is védhetnek

Amikor a fehérjéket és a cukrokat összekeverik és hevítik, új vegyületek jönnek létre. Némelyik az új ízekért felelős, mások viszont a Journal of Dairy Science szaklapban megjelent kutatás szerint védelmet nyújthatnak a szív-érrendszeri megbetegedések ellen.

A Koreai Egyetem és a dél-koreai Chonbuk Egyetem kutatói kimutatták, hogy a tejtermékekben létrejövő vegyületek egerekben csökkentik a szérum totál és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterin, valamint a trigliceridek szintjét. Ezek az étrendi vegyületek ugyanolyan jó védelmet nyújtanak az akut pulmonális tromboembolizmus ellen is, mint az aszpirin, csak az aszpirinnel gyakran együtt járó vérzés kockázata nélkül. Savófehérje koncentrátumot és nátrium-kazeinátot hevítettek laktózzal, ami savófehérje Maillard-reakció termékeket (wMRP-ket) hozott létre. Ezután tejsav baktériumok felhasználásával erjesztett MRP-ket (f-MRP) hoztak létre. Külön nátrium-kazeinátot is reagáltattak, és létrehoztak Maillard-reagált nátrium-kazeinátot (cMRP), amelyet tovább erjesztettek f-cMRP termékekké.

A trombózis ellenes hatás megállapítása érdekében 60 egeret osztottak négy 15-ös csoportra. Az első csoport foszfát pufferelt sóoldatot kapott (negatív kontroll), a második csoport aszpirint (pozitív kontroll), a harmadik wMRP termékeket, a negyedik pedig f-MRP termékeket a hagyományos étrendjük mellett. „Ez az első olyan kutatás, amely igazolta az MRP-k és erjesztett változataik hatását a szív-érrendszeri megbetegedések ellen kísérleti állatokban” – foglalta össze a kutatás vezetője, Younghoon Kim. „Az eredmények ráadásul jelentős előrelépést jelentenek a tejfehérjék kutatásának területén, és arra utalnak, hogy az f-cMRP és cMRP termékek alkalmazása ajánlott lehet potenciális antioxidánsként és szívvédő összetevőként különféle funkcionális, farmakológiai és tejüzemi alkalmazásokban.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/tejfeherje-sziv