Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Miért nem felejtünk el biciklizni?

Az alaposan begyakorolt motoros készségek, mint például a kerékpározás, rendkívül stabil emlékek, amelyeket évekkel vagy évtizedekkel később is könnyedén vissza lehet hívni.

A PLOS Computational Biology szaklapban közzétett új kutatásukban azonban Andrew Brennan és Maurice Smith, a Harvard munkatársai azt állítják, hogy az egyetlen gyakorlás alatt lezajló változások a motoros készségek emlékeiben nem válnak azonnal szilárddá. Mindenki ismeri a mondást, mely szerint a biciklizést soha nem lehet elfelejteni, és talán személyesen is sokan megtapasztalták, milyen könnyű hosszú évek kihagyása után újra felülni a kerékpárra, és eltekerni. Ez az élmény jól bizonyítja a motoros készségek emlékeinek hihetetlen stabilitását, különösen az alaposan begyakorolt készségek esetében. A rövid idő alatt kialakult motoros memóriák stabilitását azonban vitatták a kutatók.

A kérdést alaposan megvizsgáló új kutatás meggyőző bizonyítékkal szolgált arra, hogy a motoros emlékek friss változásai valójában instabilak és nem függnek erősen a kontextustól, vagyis mindegyik emlék egy sor kontextusban alkalmazható, ezért a motoros rendszernek kevesebb különböző emlékre van szüksége. Az új motoros emlékekben megfigyelt instabilitás éles ellentétben áll az alaposan begyakorolt készségek, például a kerékpározás hosszú távú stabilitásával. Ez azonban felvet egy érdekes kérdést. Hogyan válnak az új motoros emlékek végül ilyen stabillá?



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/biciklizes