A kutatás kimutatta, hogy a vegetáriánus, különösen a vegán étrendet követők jobb eredményeket érnek el a fogyásban, mint az egyéb fogyókúrás programokat követők. Azok, akik minden húst és tejterméket kizártak étrendjükből, több mint 2,5 kilogrammot fogytak, többet, mint a nem vegetáriánus étrenden élő fogyókúrázók. A tajvani E-Da Kórház munkatársai Ru-Ti Huang vezetésével 12 különböző fogyókúrával kapcsolatos kísérlet eredményeinek elemzésével jutottak erre a következtetésre. A Journal of General Internal Medicine szakfolyóiratban közzétett kutatásban 1151 fogyókúrázót vizsgáltak, akik 9-74 hétig követtek valamilyen meghatározott étrendet. Ez volt az első olyan kutatás, amely különböző olyan önálló projektek eredményeit kombinálta, amelyek a vegetáriánus étrend eredményeit vetette össze más diétákkal. Ez utóbbiak közé tartozott az Amerikai Diabétesz Társaság által is ajánlott Atkins-diéta és más népszerű diéták is.
Összességében, a vegetáriánus étrendre utalt alanyok jelentősen többet, körülbelül 2 kilogrammot fogytak, mint azok, akik húst és más állati eredetű élelmiszereket is fogyasztottak. A legtöbbet, körülbelül 2,5 kilogrammot azonban a vegán étrenden élők adták le, akik még vegetáriánus társaiknál is jobb eredményt értek el. Még a tejterméket és tojást fogyasztó vegetáriánusok is 1,4 kilogrammot fogytak, többet, mint a nem vegetáriánus étrendet követők. Dr. Huang elmondta, hogy a vegetáriánus diéták kedvező eredményeiben a nagy mennyiségű teljes kiőrlésű gabona, gyümölcs és zöldség fogyasztása játszhat nagy szerepet. A teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek általában alacsonyabb glikémiás indexszel (GI) rendelkeznek, ezért nem váltják ki a vércukorszint hirtelen megugrásait. A gyümölcsök sok rostot, antioxidánst, ásványi anyagot és olyan védő hatású vegyületet tartalmaznak, amelyek természetesen fordulnak elő a növényekben.
A teljes kiőrlésű gabonafélék oldódó rostokat tartalmaznak, amelyek következtében a táplálék lassabban távozik a gyomorból, elősegítve ezzel a megfelelő emésztést. Ennek köszönhetően ráadásul elegendő tápanyag szívódhat fel, miközben a táplálék áthalad a bélrendszeren. Számos korábbi kutatás kimutatta, hogy a rostfogyasztás segíti a fogyást.