Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Zenét a műtőbe!

Jobb technikával dolgoznak a sebészek, ha a kedvenc zenéjüket hallgathatják műtét közben, ráadásul gyorsabban öltenek – derül ki egy friss kutatásból.

Legyen Beatles, Beethoven vagy Backstreet Boys, a sebészek teljesítményét bármelyik javíthatja, amelyik éppen közel áll a szívükhöz. A Texasi-i Egyetem szerint ugyanis a muzsika növeli a hatékonyságot. Korábbi vizsgálatokból már tudhatjuk, hogy a zenehallgatás csökkenti a sebészek stressz-szintjét. Arról viszont kevés információ állt rendelkezésre, hogy befolyásolja-e a feladatorientált teljesítményt, például az összevarrás során.

A plasztikai sebészetben kiemelkedően fontos az öltések pontossága és sebessége, ezért a tanulmány szerzői 15 plasztikai sebész teljesítményét vették górcső alá. Arra kérték őket, hogy helyi piacon vásárolt disznólábon végezzenek rétegzett öltést egy bemetszés összevarrására. Arról nem tájékoztatták őket, hogy pontosan mi is a megfigyelés célja. A műveletet másnap megismételtették velük, mégpedig úgy, hogy akinél korábban nem szólt zene, annál ezúttal igen, és fordítva.

„Felismertük, hogy a résztvevők a második alkalommal pusztán az ismétlés miatt jobban teljesítettek. Az eredményt azonban befolyásolta a zene is” – magyarázta Dr. Shelby Lies. A kedvenc dalok ugyanis 7 százalékkal javították a junior rezidensek sebességét, 10 százalékkal pedig a tapasztaltabbakét. „Minél több időt tölt a páciens általános altatásban, annál nagyobb a szövődmények kockázata” – tette hozzá Dr. Lies. A tanulmány az Aesthetic Surgery Journal című szakfolyóiratban jelent meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/zene-mutet